Pasza dla kur niosek kruszonka De Heus 25 kg
Kod produktu: 2651
Opis
Specjalnie dobrane surowce, odpowiednia receptura oraz właściwa struktura sprawiają, że ptaki chętnie pobierają pasze. Dzięki ładnemu wybarwieniu (podstawę tych mieszanek stanowi poekstrakcyjna śruta sojowa oraz kukurydza), a także zbożowemu aromatowi, mięso i jaja zyskują nieocenione walory smakowe.
Zielona Zagroda - nioska
To jedna mieszanka produkcyjna, która występuje w dwóch formach – kruszonki i granulatu. Pasza posiada w swym składzie wysoki udział kukurydzy bogatej w luteinę – naturalny żółty barwnik z grupy ksantofili, zapewniający optymalne wybarwienie i smak jajka oraz mocną skorupę. Jako źródło białka użyta jest śruta sojowa, a kreda paszowa o właściwej strukturze zapewnia dobrą twardość skorupki jaja.
Receptura oparta na zbożach nie zawiera sztucznych barwników, gwarantuje wysoka nieśność kur i dobra jakość jaj. Receptura nie zawiera produktów rzepakowych.
Pasza optymalnie zbilansowana. Charakteryzuje się wysoką zawartością wit. D3. wysokim poziomem wapnia i kwasu linolowego, co gwarantuje wysoka nieletniość i dobrą jakość skorup.
Składniki analityczne : Wapń 4,20%, Metionina 0,36%, Włókno surowe 3,30%, Oleje i tłuszcze surowe 3,70%, Lizyna 0,74%, Białko surowe 15,00%, Sod 0,15%, Fosfor 0,34%, Popiół surowy 13,60%
Energia 2800 kcal
forma KRUSZONA
opakowanie 25 kg.
Składniki analityczne : Wapń 4,20%, Metionina 0,36%, Włókno surowe 3,30%, Oleje i tłuszcze surowe 3,70%, Lizyna 0,74%, Białko surowe 15,00%, Sod 0,15%, Fosfor 0,34%, Popiół surowy 13,60%
Energia 2800 kcal
Cena obowiązuje na sklepie internetowym przy wysyłce.
Twardość skorupy jaja to ważny parametr, który znacznie wpływa na wynik ekonomiczny całej produkcji. Każdy producent jaj zainteresowany jest minimalizacją tzw. stłuczek. Przyczyny powstawania stłuczek mogą być różne, ale najczęstszą z nich jest słaba skorupa.
Wpływ na twardość skorupy mają uwarunkowania genetyczne danej rasy, kondycja zdrowotna, wiek, a także żywienie kur. Główny budulec skorupy jaja kurzego to węglan wapnia. Obok tego związku w skorupie występują jeszcze związki fosforu i magnezu. Mineralna osłona powinna być skutecznym zabezpieczeniem jaja, jednak czasami jest ona zbyt słaba.
Przyczyny słabej skorupy najczęściej upatrujemy w niedoborze wspomnianych minerałów. W takiej sytuacji stosuje się dodatkową suplementację wapnia. Jak się okazuje, nie zawsze słusznie.
Słaba mineralizacja skorupy nie musi zawsze oznaczać niedoboru wapnia w paszy. Pamiętać należy, że niekiedy, pomimo odpowiedniej podaży składników, kury mogą mieć problem z przyswajaniem minerałów. W takiej sytuacji zwiększenie dawki wapnia ma odwrotny skutek - jego nadmiar negatywnie wpływa na trawienie tłuszczów, przez co bilans energetyczny paszy zostaje zaburzony. Prowadzi to do wystąpienia wielu problemów, począwszy od nieprawidłowości w ilości pobieranej paszy, skończywszy na kłopotach metabolizmu wątroby. Precyzyjny pomiar twardości skorupki jaja to:
• rozpoznanie rzeczywistej przyczyny stłuczek,
• wytyczne do ewentualnej modyfikacji systemu żywienia
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.